Brusselsestraat, 59 ■ 9500 Atembeke (Geraardsbergen) ■ In de voedingswinkel “Bij Peggy” ■ Map
Tel: 054/41.32.68 ■ GSM: +32.499.99.69.01 ■ e-mail: info@kwine.be

Onze selectie:

Speciale aandacht voor onderstaande wijnen:


DELHEIM

Delheim is een wijngoed met een stevige reputatie, maar die is er niet vanzelf gekomen. Het wijngoed heeft een roerige geschiedenis en was er bijna niet meer geweest. Het begin ligt in 1699, wanneer een medewerker van de VOC wordt gestationeerd op de zuidwestelijke hellingen van de Simonsberg (naar Simon van der Stel), met als taak een kanon af te schieten wanneer een schip de haven van Kaapstad binnenvoer. De inwoners van Stellenbosch konden dan snel naar de haven reizen, om handel te drijven, of om de stad te verdedigen, het was maar net hoe het uitkwam. De farm waar deze medewerker was gevestigd heette Drie Sprong.

In de loop der eeuwen heeft Drie Sprong een groot aantal eigenaars gehad, maar de huidige geschiedenis begint in 1939, wanneer Hans Hoheisen uit Duitsland de farm koopt en het idee opvat, er wijn te gaan maken. Er groeien dan alleen fruitbomen en kreupelhout. In 1940 gaan de eerste wijnstokken de grond in.

Er blijkt echter zoveel werk vast te zitten aan het maken van wijn en het bijhouden van wijngaarden, dat er hulptroepen worden ingeschakeld in de persoon van Michael Sperling, een neef van Hoheisen's vrouw Deli. Wanneer zijn eerste poging tot wijnmaken door een vriendin "dreck" wordt genoemd, besluit hij op het etiket een mus te laten tekenen, die in een wijnvat poept. De wijn heet Spatzendreck en het etiket wordt door Decanterin 1971 benoemd tot "world's worst wine label".

In 1957 vindt Hans Hoheisen het wel genoeg. Er wordt nauwelijks winst gemaakt en hij geeft de hele boel aan Michael, met een lening van 1500 pond. Michael, die inmiddels Spatz wordt genoemd (het volkse woord voor mus, wat zijn achternaam Sperling ook betekent) weet in de jaren die volgen de farm overeind te houden. Wanneer hij in 1979 een dessertwijn van door edelrot aangetaste druiven weet te maken, is zijn naam gemaakt. Deze wijn, Edelspatz genaamd, is een Noble Late Harvest van Riesling-druiven. In 1984 werd de wijngaard "Office" aangeplant met Rhine Riesling, speciaal om er druiven voor de Edelspatz te telen en te oogsten.



Druivenrassen



In de wijngaarden staan een aantal klassieke variëteiten aangeplant: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Riesling, Muscat de Frontignan en Chardonnay voor wit, en Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Cabernet Franc, Petit Verdot en Pinotage voor rood.

Delheim is vandaag de dag een begrip en staat borg voor wijnen van hoge kwaliteit, en ook voor duurzame wijnbouw. Als één van de eerste wineries ondertekende Delheim het BWI-charter (BWI staat voor Biodiversity and Wine Initiative, een samenwerking tussen de Zuid-Afrikaanse wijnmakers en de lokale natuurbescherming, met als doel biodiversiteit en ecologisch bewustzijn te stimuleren). Nora Sperling: "Wij begrijpen beter dan wie ook dat het van levensbelang is dat je terug in de natuur stopt wat je er uit neemt. Wij zijn het verplicht aan het land en aan de wijnindustrie om ons milieu te koesteren."

Châteaux Haut Bourcier

Deze wijn is gemaakt van hoofdzakelijk Merlot druiven. de oogst gebeurt machinaal, een voorsortering en vinificatie met gecontroleerde temperatuur.
Opvoeden gebeurt op 50% nieuw Franse eiken vaten.
Dit gedurende 12 tot 18 maanden.
Een prachtwijn voor een lage prijs.
Het is er de wijnbouwer om te doen een kwaliteitswijn te maken naar evenbeeld van zijn overburen (St-Estéphe, Pauillac, St-Julien)

Saint Clair Nieuw Zeeland Marlborough

Saint Clair heeft wijngaarden in vijf verschillende districten in Marlborough. Dit zijn Doctor’s Creek Vineyard, Awatere Valley Vineyard, Rapaura Vineyard, Omaka Vineyard en Ben Morven. Saint Clair Estate verkoopt nog steeds druiven aan lokale wineries, maar alleen de druiven die ze zelf niet goed genoeg vinden. Van de 100 hectare eigen wijngaard wordt nu een reeks wijnen gemaakt die ook internationaal steeds meer bekendheid krijgt. De lawine aan gouden medailles die het bedrijf inmiddels voor de wijnen heeft verdiend, is niet te overzien. De Wairau Reserve Sauvignon Blanc heeft negen jaar op rij (vanaf 2002) een gouden medaille toegekend gekregen. Eén van de juryleden zei ooit, half grappend: "Het zou mooi zijn als Saint Clair een keer níet zou meedoen, dan kon iemand anders eens een medaille winnen." En niet alleen voor Sauvignon Blanc, maar ook voor Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Pinot Gris, Riesling en Gewurztraminer.

Matt Thomson is in 2008 benoemd tot New Zealand Winemaker of the Year, en tot International White Winemaker of the Year. Dit laatste werd hij in 2010 wéér! In dat jaar werd Saint Clair zelf uitgeroepen tot Winery of the Year... Het credo "A growing reputation" wordt méér dan waargemaakt.

K Wine raadt aan om deze website te raadplegen met een recente browser, zoals Firefox of Internet Explorer 7 of hoger.